Spennende solcelleprosjekt på Rex Island

Sveio Byggsenter søker om å bygge et servicebygg med redskapshus på Rex Garden, som skal sikre at Rhododendronparken får nok vann. Teknisk Bureau skal levere alle tekniske fag til dette prosjektet.

DEL DETTE INNLEGGET

KADLØY: Her finner du Rex Island hvor nybygget skal stå. Foto: Norkart
Sveio Byggsenter søker om å bygge et servicebygg med redskapshus på Rex Garden, som skal sikre at Rhododendronparken får nok vann. Teknisk Bureau skal levere alle tekniske fag til dette prosjektet.

Rhododendronparken Rex Garden i Førde er i stadig utvikling. I 2017 og 2018 ble det plantet ut cirka 3000 planter på «Rex Island», et nytt tilskudd i parken. Øya ligger på Vestre Kadløy i Førdespollen og er kun er tilgjengelig med båt, og det er her det er behov for et servicebygg.

– Søknaden er til behandling og må godkjennes hos kommunen. Vi har søkt om et servicebygg med tilhørende redskapshus på totalt 35 kvadrat. Bygget skal sikre at plantene i parken får nok vann, og redskapsbygget er for gartnerne på anlegget, sier Øyvind Grutle, montør og kundeansvarlig i Teknisk Bureau.

Ferdigstilles i mai 2020

Solcellene skal drifte et borehull for vann, samt drifte strømmen til varmtvannsprederen til vask og kjøkken i bygget. Aggregatet slår seg inn automatisk og solcelleanlegget er beregnet for 6800 kWh.

Prosjektet er et godt samarbeid mellom Teknisk Bureau og Sveio Byggsenter, og bygget er tegnet av en av Byggi Sveio sine arkitekter.

– Kunden har gitt samarbeidspartnerne fritt spillerom til å komme med en god planløsning, både estetisk og teknisk, forteller Grutle.

Etter planen skal kommunen overta driftansvaret for parken.

– Hvis alt går etter planen er det byggestart i februar og bygget står klart i mai 2020. Blir dette en suksess, vil det være et viktig springbrett videre for Teknisk Bureau, påpeker Grutle.

Mer solcelle fremover

Det er ikke første gang Teknisk Bureau har et solcelleprosjekt, men foreløpig har det ikke vært mange slike prosjekter.

– Jeg håper at det kommer flere. Kombinasjonen av varmepumpe og solcellepanel gir veldig grønn energi. Det vil si at det er fornybarenergi og uten behov for å bruke fossilt brennstoff. Dette er en positiv trend, sier Grutle.

Nybygg gir også store muligheter fremover, også for Teknisk Bureau.

– De tekniske løsningene i nybygg kan stå for 80 til 90 prosent av det totale energibehovet til et hus. Produktene og komponentene er produsert på en energieffektiv måte, som ikke er skadelig for miljø og helse. I tillegg er disse produktene og komponentene resirkulerbare etter endt levetid, forklarer Grutle.